Türkiye

Kuş Kayıt Komitesi toplandı

Türkiye Kuş Kayıt Komitesi olarak üçüncü yıllık toplantımızı 9 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdik.

Öncelikli olarak gözlemlerin değerlendirilmesi konusunu ele aldık. Bu konuda üyeler olarak eKuşbank’a girilen verileri süzmek için üç temel yol belirledik. Bunlar: günlük alınan bildirimlerin incelenmesi, fotoğrafların revize edilmesi ve değerlendirme sayfasındaki kayıtların incelenmesidir.

Daha sonra bölgesel filtrelerin oluşturulması için çalıştık. Kısa bir bilgi verelim. Girilen kayıtların hepsi, her bir türün her mevsimdeki eşik değerini (sayı) içeren bir tablo ile Türkiye geneli için filtreleniyor. Ancak, zengin ve çeşitli olan Türkiye coğrafyasında tek bir filtre ile çalışmak yeterli değil. Örneğin, İzmir için olağan görülebilen 1000 flamingo, Samsun için olağan dışı bir sayıdır. Bu bağlamda iller için ayrı filtre tabloları oluşturmaya başladık.

Ülkemizde giderek artan sayıda egzotik türler görülüyor. Kocaçay Deltası ve Denizli’de kara kuğular, İstanbul’daki mor başlı papağan ve keşiş papağanı bu tip türlerden. Bu gözlemlerin kayıt altına alınması için, eBird yönergeleri doğrultusunda bir çalışma yaptık. Bir yandan bu değerli gözlemlerin kayıt altında olması gerekirken, diğer yandan da bu türler ulusal listede olmamalı. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz.

Türkiye kuş türleri listesinin güncellenmesi de kısa vadede planlarımız arasında.

eKuşbank için diğer önemli bir konu gözlem noktaları. Ortak Alanlar (Hotspot) ve Özel Alanlar arasındaki ayrımın daha net olması için çalışmaya karar verdik. Çok ziyaret edilen alanlardaki mükerrer alanları birleştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca buradaki özel alanların da ortak alana çevrilmesi, kayıtların bir noktada toplanması açısından çok önemlidir.