Türkiye

Büyük Gün - 8 Mayıs 2021

Kuş gözlemcileri, Dünya çapındaki en büyük kuş gözlem etkinliğine katılmaya hazırlanıyor!

Her yıl Büyük Gün’de çevremizdeki kuş çeşitliliğini gözlemliyor ve birlikte kuşların varlığını kutluyoruz. Kuşların zorlu göç yolculuklarına dikkat çekerek, karşılaştıkları tehditlere karşı duyarlı olmak ve birlikte yaşadığımız kuş türlerini tanımak Büyük Gün’ün en temel amacı. Tam kapanma önlemlerinin alındığı bu günlerde evlerimizden çıkamasak da balkonlarımızdan ve bahçelerimizden birçok göçmen kuşu fark edebilir ve göç yolculuklarına tanık olabilir; 8 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü ve Büyük Gün’de gözlemlediğiniz kuşları eBird ile bütün dünyayla paylaşabiliriz.

Katılmak çok kolay! Evinizden yapacağınız ve eBird üzerinden paylaşacağınız 5-10 dakikalık bir gözlemle siz de Büyük Gün’ün bir parçası olabilirsiniz. Eğer daha fazla zaman ayırmak isterseniz bütün gün kayıtlarınızı bekliyoruz. Göçmen türlerin hareket halinde olduğu, şehirlerimizin insan baskısından bir nebze arındığı bu günlerde ne göreceğiniz hiç belli olmaz! 8 Mayıs’ta paylaşacağınız her gözlem kuşları daha iyi anlamamız ve kuş çeşitliliğini daha iyi koruyabilmemiz için çok değerli bir katkı sunacaktır.

Geçen yıl Büyük Gün sayesinde dünyada daha önce hiç olmadığı kadar kuş gözlemcisi aynı anda bir araya geldi. 175 ülkeden, 50.000’den fazla kuşçu, 120.000’den fazla gözlem girdi ve bu inanılmaz rakamlarla dünya rekoru kırdık. Türkiye’de ise 149 eksiksiz gözlem girildi ve 265 kuş türü kaydedildi. En çok kuş türü kaydının girildiği iller Samsun (150), Denizli (143) ve Kars (113) ile Şanlıurfa (113) oldu! Sizce bu yıl, geçen yılı da geçebilir miyiz? Eğer bu yıl katkı vermeyi seçerseniz lütfen pandemi önlemlerini, sağlık ve güvenliğinizi öncelikli tutarak hareket edin.

Nasıl katılırım?

  • Önce eBird’e kaydolun:eBird dünyada milyonlarca kuşçunun gözlemlerini girmek için kullandığı bir programdır. Büyük Gün’de yapılan bütün kayıtları tek bir çerçevede toplamamıza ve bilim insanları için verileri bir araya getirmemize olanak sağlar. Buradan kaydolabilirsiniz. eBird baştan sona, %100 ücretsizdir.
  • 8 Mayıs günü kuş gözlemleyin:Burası çok kolay. Uzman olmanız veya bütün gün gözlem yapmanız gerekmez. Pencerenizden 10 dakikalık bir gözlemle katılabilirsiniz. Büyük Gün yerel saatinizde gece yarısı başlayıp gece yarısı sonlanır. Dünyanın her köşesinden katılım serbesttir.
  • Gördüğünüz, duyduğunuz kuşları eBird’e girin: Websitemizden veya telefonunuza indirebileceğiniz ücretsiz mobil uygulamamızdan gözlemlerinizi girebilirsiniz. Büyük Gün gözlemlerinizi 11 Mayıs’a kadar girerseniz, sonuçlara dahil edilir.
  • Tüm dünyadan girilen gözlemleri görün: Tüm gün boyunca, dünya haritasında gerçek zamanlı olarak paylaştığımız gözlem girişlerini Büyük Gün sayfasında görüntüleyin.

Ücretsiz eBird mobil uygulaması ile gözlem girişleri çok kolay!

Büyük Gün’de kuşçuluğunuzu bir adım öne taşıyacak bazı püf noktaları:

  • eBird’ün kurucuları, Merlin Kuş Tanı uygulaması ile size kuş kitabınızdan daha hafif ve etkileşimli bir tanı aracı sunuyor. Fotoğraftan tanı özelliğiyle tanışmak için daha fazla beklemeyin. Merlin tamamen ücretsizdir.
  • Fotoğraf çekin ve gözlem kayıtlarınıza ekleyin – Büyük Gün sayfasında sizin fotoğrafınıza yer verilebilir!
  • Gözlemlerini daha da değerli kılmak isteyenler eksiksiz liste tutabilir ve her tür için sayı verebilir. Uzun gözlem kayıtlarını ise birkaç ayrı kayda ayırabilir.
  • Sosyal medyada #globalbigday etiketini kullanarak paylaşım yapın.

Sizi 8 Mayıs’ta küresel ölçekteki kuş gözlem ekibimizin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Şimdiden iyi gözlemler!