8 Mayıs Küresel Büyük Gün'de Rekorlar Kırıldı!

8 Mayıs Cumartesi günü, uluslararası kuş gözlem veri tabanı eBird’ün (www.ebird.org) düzenlediği “Küresel Büyük Gün” aynı zamanda “Dünya Göçmen Kuşlar Günü” olarak tüm dünyada kuş gözlem etkinlikleri ile kutlandı!

Dünya çapında 192 ülkeden 51.816 gözlemci, küresel çaptaki bu büyük organizasyona 137.685 gözlem kaydı ile katkı sağlarken; 7.258 kuş türü tek bir günde kayıt altına alındı. Tek bir günde kaydedilen bu sayı, dünyadaki kuş türü sayısının yaklaşık üçte ikisine denk gelmektedir. Büyük Gün’de aynı zamanda 69.311 fotoğraf ve 2.391 ses kaydı eBird’e yüklenmiştir.

8 Mayıs Büyük Gün’de, dört ayrı rekor kırıldı! Tek bir günde en çok gözlemcinin kayıt girdiği, en fazla ülkeden kayıt girilen, en çok tür ve en çok gözlem kaydı girilen etkinlik olması ile öne çıkan Büyük Gün’de bir de ilk gerçekleşti ve eBird’e 1 milyarıncı kayıt Büyük Gün’de girildi! eBird’e girilen bu tarihi kayıt Heidi Krajewski’nin Avustralya’daki gözleminde girdiği Avustralya sazhorozu (Porphyrio melanotus) oldu.

Büyük Gün’de en çok kuş türü gözlenen ülkeler sıralamasında Güney Amerika ülkeleri başı çekerken; ilk üç sırada Peru (1.351), Kolombiya (1.202) ve Ekvador (1.120) yer aldı! En fazla gözlem kaydı girilen ülke ise açık ara farkla Amerika Birleşik Devletleri (77.281) oldu.

Türkiye ise kayıt altına alınan 292 tür ile listede 31. sırada yer aldı. Türkiye’de 29 ilden 96 kuş gözlemcisi etkinliğe katıldı ve 198 gözlem kaydı girerek toplamda 292 kuş türü kaydetti. En fazla kuş türü kaydedilen iller sıralamasında Samsun 188 tür ile ilk sırada yer alırken; sırasıyla Kayseri (153), Burdur (144), Denizli (144) ve Kars (135) ilk beş listesindeki diğer iller oldu.

Küresel Büyük Gün Etkinliği’ne gözlem kaydı giren herkese TEŞEKKÜR EDERİZ. eBird, kuş gözlemcilerinin çabaları ile hali hazırda yaklaşık 700.000 katılımcının bir milyardan fazla kuş gözlemini içermektedir. Herkese açık olan veri tabanına https://ebird.org/turkey/home adresinden ulaşabilir, kullanıcı hesabı açabilir ve gördüğünüz kuş türlerini kaydedebilirsiniz. Şehir içi parklarda, evlerin bahçelerinde bile onlarca kuş türü görebilirsiniz. Dağlarda, ormanlarda ve sulakalanlarda ise gözlenebilecek kuş türü sayısı çok daha fazla olabilmektedir.

Kuş gözlemcileri ve doğaseverleri, bu büyük organizasyonun bir parçası olmaya davet ediyoruz! eBird büyüdükçe bilim, koruma ve eğitim için giderek daha güçlü bir kaynak haline geliyor!