Keşfedilmeyi Bekleyen Bir Gözlem Alanı: Doğancılı (Şile)

Doğancılı Plajı (c) Levent Uysal

Sonbahar göçüyle birlikte İstanbul’daki kuş gözlem alanları yeniden canlanmaya başlıyor. Genellikle dikkatler, süzülen kuş göçünün iyi izlenebildiği İstanbul Boğazı’nın tepelerine odaklansa da, Karadeniz kıyıları da göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor. Bu yazıda, göçmen kuşlar açısından oldukça önemli olan ve keşfedilmeyi bekleyen bir gözlem alanı olan Doğancılı’yı tanıtacağız.

Doğancılı Köyü ve Plajı, İstanbul’un Anadolu yakasında, Şile ilçesine bağlı, Karadeniz kıyısında yer alan eşsiz bir bölge. Yaklaşık 10 kilometrelik el değmemiş bir sahil şeridinin ortasında bulunuyor ve Sahilköy ve Doğancılı köylerinin kıyılarındaki kumul bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Göçleri sırasında deniz kıyısını takip eden balıkçıllar, ördekler, kıyı kuşları, ve yırtıcıları gözlemek mümkün.Özellikle Eylül ayı itibariyle, kuşların beslenebileceği meyveler oluşunca sonbaharda göçmenleri için önemli bir mola yeri haline geliyor.

Bugüne kadar 160’tan fazla tür kaydedilmiş durumda. Geçtiğimiz yılki gözlemlerde birçok nadir türün art arda bu alanda kaydedildi. Huş İsketesi, Mahmuzlu Çinte, Kuzey Gümüş Martısı, Kara Ayaklı Martı, Paçalı Şahin, Büyük Tarakdiş, Sibirya Kazı ve Küt Kuyruklu Korsanmartı alanda kaydedildiler. Özellikle uzun bir süre konaklayan Mahmuzlu Çinte grubu Türkiye’nin dört bir yanından gelen kuş gözlemcilerini Doğancılı’ya çekti.

Bu sonbaharda de, nadir türlerle karşılaşma olasılığı yüksek olan bu alanı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Resimli Tür Listesi

Birding Hotspots Sayfası