Türkiye News

  • Tür Tayin Serisi: Çalı ve Saz Kamışçını

    Kuş gözlemcilerinin tanımlamada en çok zorlandıkları ailelerden birisi de kamışçınlardır. Dünya genelinde 7 cins altında 60 tür kamışçın bulunmaktadır.

  • Tür Tayin Serisi: Çıvgın ve Söğütbülbülü

    Ülkemiz kuş gözlemcilerinin sıkça sorduğu sorulardan biri, Çıvgın (Phylloscopus collybita) ile Söğütbülbülü’nün (Phylloscopus trochilus) ayrımıdır. Bu iki tür, hem birbirine son derece benzer hem de oldukça yaygındır.

  • Atlantik Boz Yelkovanı ile Tanışın!

    2024 taksonomi güncellemesi bu zamana kadar yapılmış olan en kapsamlı değişimleri içerdi. Tamamen yeni keşfedilmiş 3 tür, bölünme ile yeni tür konumu kazanan 141 tür ve birleşme nedeniyle tür statüsünü kaybeden 128 tür ile birlikte toplam tür sayısı Dünya genelinde 11.145’e ulaştı.

  • Hassas Türler

    eBird, kuş gözlem verilerini herkesin erişimine sunarak bu verilerin demokratikleşmesini sağlar. Ancak nesli tehlikede olan ve ticareti yapılan bazı kuş türleri yasa dışı kaçakçılık, avcılık ve rahatsız edilme gibi risklerle karşı karşıyadır.

  • Mega Kayıt : Tibet Cılıbıtı

    Ülkemiz için rastlantısal konuk olan Tibet Cılıbıtı’nın üçüncü eBird/Kuşbank kaydı Nizamettin Yavuz ve Muammer Ülker tarafından Çanakkale Kumkale Deltası alanında kaydedildi.Gözlem detayları için tıklayınız. Tibet Cılıbıtı genel hatlarıyla büyük cılıbıta çok benzer ve tek başında dolaşan bireylerin ayırt edilmesi güç olabilir.

  • Ekim Büyük Gün Sonuçları

    12 Ekim’de dünyanın her bir noktasından kuş gözlemcileri bir araya gelerek Ekim Büyük Günü etkinliğine dahil oldular. Sadece 24 saat içinde, bu etkinlik 201 ülkedeki kuş gözlemcilerini ortak bir amaçta birleştirdi: bizi çevreleyen kuş yaşamının çeşitliliğini kaydetmek ve takdir etmek.

  • Taksonomik Revizyon ve Huş İsketesi

    25 Kasım 2023 tarihinde Derya Özkan tarafından İstanbul – Doğancılı alanında kaydedilen Huş İsketesi kaydı Türkiye kuş gözlemcilerinin gündemine bomba gibi düşmüştü. eBird Türkiye için 2.kaydı olan bu tür acaba “Küçük Huş İsketesi” olup, ülkemiz için yeni bir tür olabilir mi ihtimaline karşı bir çok uzmanın fikri alınmış ve bir müddet askıda kalmıştır.

  • Nadir Tür Raporları Yayında!

    Türkiye Kuş Kayıt Komitesi, Türkiye’de görülen kuş türlerinin tam listesini tutmak, nadir türleri belirlemek ve eBird/eKuşbank’a girilen nadir ve sıra dışı kayıtları değerlendirerek veritabanındaki bilgilerin doğruluğunu sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Her yıl 5000 ila 10.000 kayıt, 15 kişilik hakem heyeti tarafından incelenmektedir.

  • Büyük Gün - 12 Ekim 2024

    Ekim ayı kapıda ve bu da takvimimizde 12 Ekim 2024’ü “Ekim Büyük Günü” etkinliğini işaretlememiz gerektiği anlamına geliyor! Mayıs ayında gerçekleşen Küresel Büyük Gün gibi, “Ekim Büyük Gün” etkinliği de kuşlara olan ortam sevgimizde bizleri birleştirmek için bir fırsat.

  • Keşfedilmeyi Bekleyen Bir Gözlem Alanı: Doğancılı (Şile)

    Sonbahar göçüyle birlikte İstanbul’daki kuş gözlem alanları yeniden canlanmaya başlıyor. Genellikle dikkatler, süzülen kuş göçünün iyi izlenebildiği İstanbul Boğazı’nın tepelerine odaklansa da, Karadeniz kıyıları da göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor.