Türkiye

Kuş Gözleminin kilit taşı: Dürbün

Soldan Sağa : Hüseyin Meşe (Surgeon), Özmen Yeltekin (Abrecchia) , Cemil Gezgin (Çulluk), Ömer Kulaçoğlu (shooter), Yavuz Onaran (yavuzonaran), Timur Çağlar (Ranger)

Yeni başlayanlara kuş gözlemini anlatmak ve sevdirmek için şunu söylerdik: Kuş gözlemi için üç şeye ihtiyacınız var, dürbün, kuş kitabı ve not defteri.

Zaman içinde kuş kitapları dijitalleşti, bazıları ortalıkta dolaşan pdf’leri kullanırken bazıları da ses dosyaları gibi güzel ekler içeren uygulamalarını satın alıyor. Not defteri de dijitalleşti, artık Kuşbank sistemine doğrudan arazide kayıt girilebiliyor. Aslında dürbün de dijitalleşmenin etkisi dışında kaldı diyemeyiz. Dijital fotoğraf makinelerinin gelişmesiyle 2000’li yılların ortasından itibaren kuş fotoğrafçılığı hızla yayıldı. Fotoğraf çekmenin müthiş keyfini çıkaran gözlemci, yanında “somut” birşey ile eve dönmenin tatminini yaşadı. Ve çoğu gözlemci için fotoğraf makinesi öncelikli alet olunca, dürbün ya arabada veya evde kaldı, hatta hiç satın alınmaz oldu.

Gözleme ve fotoğraf çekme, herkesin kişisel tercihi ile dengesini bulan iki eylem. Sıkı gözlemciler özellikle gözlemden artan kısımlarda veya nadir türleri fotoğraflamayı tercih ediyorlar. Daha mütevazi fotoğraf makinelerini gözlemleri desteklemek için kullanıyorlar. Kuş fotoğrafçılığının amacı ise kertik listesinde hızla ilerlemek. Fotoğrafçılığı ön planda tutanlar fotoğrafını çekmek istedikleri kuşları bulmak, buldukları kuşlar takip etmek ve “o an” geldiğinde hazır olmak için dürbün kullanıyorlar.

Dürbün, tekrar düşündüğümüzde müthiş bir alet. Bir pili veya bataryası olmadığı için dün boyunca istediğin zaman çalışıyor. Şarj için bir kablo veya adaptöre de ihtiyacın yok. Aynı nedenle ömrü de en az 10 yıl. Netlik dışında hiçbir ayarı yok. Görüntüden zevk alırken deklanşör, netlik, derinlik, ISO, diyafram açıklığı gibi hiçbir konuyu düşünmene gerek yok. Hele iyi bir dürbün ve teleskopla hayatta çekemeyeceğin birçok anı yaşayabiliyorsun.

Bana kalırsa, herkesin yanında en azından küçük ve hafif bir dürbün olmalı. Ama asıl önemlisi, kuş gözlemcisi olan ve Kuşbank’a kayıt giren herkesin dürbünün olması gerekiyor. Hatta daha da ileri gideceğim, kuş gözlemine giderken davet ettiğim insanların dürbün getirmelerini ŞART koşuyorum. Benim için kuş gözlemcisi olmanın iki kriterinden biri bu. Dürbün kullanmak ve Kuşbank’a kayıt girmek!

Ve dürbün sahibi olmak son derece kolay.

  • En az 80 dolarlık bir bütçe yapın.
  • 7x, 8x veya 10x kez büyüten dürbünleri alın. Kesinlikle zoom’lu dürbün almayın.
  • Objektif çapı en azından 30 mm olsun.
  • Mekaniği (açma kapaması biraz sert, çarkları çok laçka olmayan) ve dış görünüşü sağlam olsun. Bunun için bilinen markalardan almanız yeterli.
  • dürbünden anlamasanız bile bakınca, “Aaa ne güzel” dedirtmeli, göze oturmalı.